Wrocławska Sieć Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie

O PROGRAMIE

Program Wrocławskiej Sieci Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie powstał w 1996 r. z Inicjatywy Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego Wrocławia. W 2019 roku Fundacja Rosa zyskała szansę na włączenie się w tę inicjatywę, otrzymując dotację na przeprowadzenie zadania publicznego „Organizacja i realizacja działań w zakresie edukacji zdrowotnej w ramach programu Wrocławskiej Sieci Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie w 2019 roku”. Projekt zrealizujemy od 1 kwietnia do 31 grudnia 2019 r. Działania są finansowane przez Miasto Wrocław.

CEL PROGRAMU

Celem zadania jest poprawa zdrowia i bezpieczeństwa społeczności przedszkolnych i szkolnych poprzez prowadzenie programów promocji zdrowia oraz profilaktyki chorób i uzależnień w ramach Wrocławskiej Sieci Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie.

DZIAŁANIA

W ramach programu przeprowadzimy projekty, konkursy, wydarzenia i szkolenia dotyczące m.in. zdrowego stylu życia, promocji zdrowia psychicznego, profilaktyki uzależnień oraz profilaktyki chorób cywilizacyjnych. W organizację zaplanowanych działań zaangażujemy koordynatorów oraz doradców z ok. 140 placówek należących do Wrocławskiej Sieci Przedszkoli i Szkół Promujących Zdrowie.

Dodatkowo zrealizujemy dwie dedykowane społeczności wrocławskiej kampanie z zakresu promocji zdrowia. Jedną z nich będzie akcja Lekki Tornister dotycząca profilaktyki wad postawy oraz propagowania aktywności fizycznej. Odbiorcami programu będą przedszkola i szkoły podstawowe. Dla starszych uczniów – z klas 7-8 szkół podstawowych oraz szkół ponadpodstawowych – zaplanowaliśmy wrocławską edycję kampanii Rakoobrona dotyczącą profilaktyki onkologicznej i dietoprofilaktyki chorób cywilizacyjnych.

CHCESZ DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ?

Zadzwoń lub napisz!
e-mail: promocjazdrowia@fundacjarosa.pl

Fundacja Rosa zadba o zdrowie we wrocławskich szkołach
Konkurs dla koordynatorów ds. promocji zdrowia