O nas

Fundacja Rosa powstała w 2004 roku. Od tego czasu działa w Polsce jako organizacja pożytku publicznego. Fundusze, które otrzymuje w ramach corocznej akcji przekazywania 1% podatków na cele charytatywne, przeznacza na wspomaganie potrzebujących – szczególnie dzieci i młodzieży – w obszarach zdrowia i edukacji. We wrześniu 2011 roku Fundacja Rosa dołączyła do grona organizacji zrzeszonych w Dolnośląskiej Federacji Organizacji Pozarządowych.

Dlaczego Rosa?

Nazwa Fundacji Rosa niesie ze sobą skojarzenie z rosą poranną, przynoszącą orzeźwienie i nadzieję nowego dnia. Dajemy nadzieję osobom będącym naszą przyszłością – szczególnie dzieciom i młodzieży, ale także chorym na raka, którym wiara w słoneczne jutro jest najbardziej potrzebna. Zadanie Fundacji polega na zadbaniu o ich potrzeby i przywrócenie uśmiechu na twarzach. Jesteśmy wytwórnią radości! Jesteśmy wytwórnią dziecięcej radości!

Nasze cele

Misją Fundacji pozostaje wsparcie działań tych, którzy nie mogą pomóc sobie sami. Członkowie naszej organizacji chcą budować mądre, świadome i zdrowe społeczeństwo, odpowiadać na problemy współczesnego świata i – rozpowszechniając wiedzę – propagować dobre wzorce.

CYwilizacja - to wyzwanie, które podejmujemy

Od wielu już lat walczymy o tych, którzy są PRZYSZŁOŚCIĄ CYWILIZACJI – o dzieci i młodzież, ich zdrowie oraz prawidłową edukację. Dbamy o maluchy borykające się z różnymi problemami i niepełnosprawnościami, a także wspieramy rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej, uniemożliwiającej im pełne sfinansowanie terapii dla swoich pociech. Realizując Kartkę ze Szpitala, wspieramy najmłodszych przebywających w placówkach leczniczych. Pamiętamy również o istocie dobrego poziomu wykształcenia, zbierając fundusze w Twojej Szkole, i przypominamy, jak ważna jest edukacja prozdrowotna oraz odciążenie kręgosłupów najmłodszych, prowadząc program Lekki Tornister.
Nie zapominamy o tym, co jest największym ZAGROŻENIEM CYWILIZACJI – o chorobach, w szczególności chorobach nowotworowych. Profilaktykę i edukację dotyczącą tego zagadnienia uważamy za niezwykle istotną, dlatego od 2014 roku realizujemy ogólnopolską kampanię Rakoobrona. Poruszamy w niej problem trzech chorób nowotworowych: raka płuca, raka szyjki macicy i czerniaka skóry, zwracając uwagę uczniów ze szkół ponadpodstawowych na konieczność znajomości i stosowania się do zasad profilaktyki onkologicznej. Ponadto w ramach programu organizujemy bezpłatne badanie znamion – zarówno podczas akcji plenerowych, jak i w gabinecie RKBN we Wrocławiu.
Realizując projekty z zakresu edukacji historycznej, w tym ogólnopolską kampanię BohaterON – włącz historię!, kultywujemy polskie tradycje oraz postawy obywatelskie. Pragniemy podtrzymywać pamięć o bohaterach Powstania Warszawskiego oraz inicjować piękny dialog pokoleń.

Statut i sprawozdania

Zapoznaj się ze statutem naszej organizacji! Przejdź do zakładki Statut i sprawozdania.