Snoezelen – Sala Doświadczania Świata. Kompendium opiekuna i terapeuty

Snoezelen – Sala Doświadczania Świata. Kompendium opiekuna i terapeuty Zapraszamy do zakupu książki autorstwa dr Agnieszki Smrokowskiej-Reichmann „Snoezelen - Sala Doświadczania Świata. Kompendium opiekuna i terapeuty”.

Jest to unikalne, kompleksowe i wyczerpujące opracowanie dotyczące metody Snoezelen. Na dołączonej płycie DVD zapisano wywiad z dr Agnieszką Smrokowską-Reichmann, wypowiedzi terapeutów, sekwencje zajęć w Sali Doświadczania Świata oraz przykłady urządzeń i ich zastosowania.
Format 176 x 250 mm, ilość stron: 352, oprawa: kartonowa.

Poniżej przedstawiamy odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące kompendium, z którymi spotkaliśmy się do tej pory:

Do kogo adresowane jest opracowanie?

Kompendium jest skierowane do osób profesjonalnie pomagających, którzy w Sali Doświadczania Świata spędzają wiele czasu, pomagając swoim podopiecznym. Jest przydatnym narzędziem w pracy terapeuty, opiekuna, rodzica, wychowawcy czy wolontariusza.

Dlaczego jest to pozycja unikatowa?

Z wieloletnich obserwacji autorki oraz Fundacji Rosa, która od 3 lat wyposaża ośrodki w sprzęt do Sali Doświadczania Świata, wynika, że potrzebna jest publikacja stanowiącacałościowe przedstawienie koncepcji Snoezelen (czyli Sali Doświadczania Świata).

Co wchodzi w skład Kompendium?

Na Kompendium składa się obszerne opracowanie zawierające m.in. przedstawienie koncepcji Snoezelen, założenia metodyczne, praktyczne rady i wskazówki dla osób czy podmiotów zamierzających urządzić i użytkować Salę Doświadczania Świata, propozycje scenariuszy zajęć itp.

Czym jest metoda Snoezelen?

Dla osób z różnego rodzaju deficytami Sala Doświadczania Świata jest często jedynym miejscem, jedynym światem, w którym mogą być w pełni wolne i w pełni twórcze. Terapia Snoezelen oddziałuje na najgłębszą, najbardziej podstawową osnowę człowieczeństwa. I w tym tkwi fenomen terapii Snoezeln, który czyni ją tak niepowtarzalną i tak skuteczną.

Komu dedykowana jest terapia Snoezelen?

Dobroczynny wpływ Sali Doświadczania Świata sprawdza się w przypadku tak różnych grup odbiorców, jak między innymi: niepełnosprawni intelektualnie, niepełnosprawni ruchowo, osoby z uszkodzeniami wzroku i słuchu, dzieci z problemami wychowawczymi, dzieci po przeżyciach traumatycznych, osoby z autyzmem, osoby z przewlekłym bólem, seniorzy z demencją, osoby z zaburzeniami psychicznymi, osoby żyjące i pracujące w stresie.

Jak nabyć Snoezelen - Sala Doświadczania Świata?

Zamówienia można składać w sklepie internetowym - WEJDŹ.

PLIKI DO POBRANIA

Ulotka informacyjna o Kompendium