Zwycięzca V edycji Lekkiego Tornistra

Zwycięzca V edycji Lekkiego Tornistra Znamy już zwycięską szkołę, której uczniowie zostaną nagrodzeni nowoczesnymi szafkami szkolnymi przekazanymi przez Fundację Rosa w ramach V edycji projektu Lekki Tornister!

Od przyszłego roku szkolnego dodatkowe podręczniki, zeszyty, ćwiczenia i przybory szkolne w nowoczesnych skrytkach będą mogli zostawiać uczniowie Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II w Czerwonej Wodzie.

Ale to nie wszystko! Wybór jednej szkoły był na tyle trudny, że postanowiliśmy przyznać nagrodę specjalną. Wyróżnienie w postaci szafek szkolnych dla jednej klasy otrzymała Szkoła Podstawowa im. H. Sienkiewicza w Grojcu.

Do udziału w V edycji projektu zgłosiły się 722 placówki z całej Polski. Zespół Lekkiego Tornistra wybrał pięć z nich, w których przeprowadził spotkania edukacyjne i akcje ważenia plecaków. Po odwiedzinach w każdej z wytypowanych placówek wyłoniliśmy zwycięską szkołę – pod koniec wakacji zostaną w niej zamontowane szafki Lekkiego Tornistra. W tym roku postanowiliśmy wyróżnić jeszcze jedną placówkę i przekazać jej skrytki dla dzieci z jednej klasy. Oznacza to, że 105 uczniów klas 0-III odciąży swoje tornistry dzięki możliwości zostawienia części podręczników i przyborów niezbędnych do nauki w budynku szkoły!

Przypominamy, że głównym kryterium branym pod uwagę podczas wyboru pięciu zwycięskich szkół oraz przydzielania szafek było zaangażowanie placówek w realizację V edycji projektu oraz różnorodnych form edukacji zdrowotnej, w tym działań na rzecz rozwiązywania problemu ciężkich tornistrów.

Zwycięzcom serdecznie gratulujemy, a wszystkim szkołom uczestniczącym V edycji projektu dziękujemy za ich zaangażowanie i wsparcie w działaniach na rzecz zdrowych kręgosłupów i lekkich tornistrów najmłodszych!

Tym samym informujemy, że V edycja Lekkiego Tornistra dobiegła końca. Mimo to nasz zespół nie zwalnia tempa i już pracuje nad kolejną odsłoną projektu! Wszystkie informacje dotyczące dalszych działań w zakresie odciążania dziecięcych plecaków będziemy publikować na naszej stronie internetowej.