Zimowe spotkania z zespołem Rakoobrony

W najlepsze trwają lekcje z Rakoobrony – do programu przystąpiło już 300 placówek. My również nie próżnujemy - na przełomie roku rozpoczęliśmy spotkania z uczniami wybranych szkół .

Cykl wizyt w placówkach, które przystąpiły do kampanii Rakoobrona, rozpoczęliśmy 18 grudnia w Gimnazjum w Zagrodnie (woj. dolnośląskie). 15 stycznia gościliśmy we wrocławskim Gimnazjum nr 17, w najbliższych planach mamy wyprawę na północ kraju.

Podczas dwóch godzin lekcyjnych zapoznajemy młodzież z tematyką nowotworową i weryfikujemy ich dotychczasową wiedzę w tym zakresie – przeprowadzamy prace w grupach, inicjujemy dyskusje, odpowiadamy na nurtujące młodych ludzi pytania, przy pomocy prezentacji multimedialnych opowiadamy o kampanii, a także wspólnie z uczniami oglądamy powstały na potrzeby programu film dokumentalno-edukacyjny „Gra z rakiem”.

Co dla nas szczególnie istotne, możemy poznać opinię nastolatków na temat  kampanii i wykorzystywanych w niej narzędzi, a także na własnej skórze przekonać się, że tego typu projekty naprawdę mają sens!

Drodzy uczniowie, serdecznie dziękujemy za Wasze zaangażowanie, kreatywne wypowiedzi i poświęcony nam czas! Mamy nadzieję, że spotkania się podobały i wynieśliście z nich cząstkę cennej wiedzy na przyszłość.