Włącz z nami historię!

Od 1 sierpnia do 2 października, w symbolicznym czasie pamięci o Powstaniu Warszawskim, każdy, kto chce napisać kilka słów do uczestników walk o stolicę, może to zrobić, wysyłając bezpłatną kartkę w ramach akcji BohaterON – włącz historię! Rozpoczęła się trzecia edycja naszej kampanii.

Pamięć – edukacja – pomoc – to hasło, które przyświeca tegorocznej edycji kampanii BohaterON – włącz historię! organizowanej przez Fundację Rosa i Fundację Sensoria. Akcja ma na celu uhonorowanie Powstańców Warszawskich, włączenie ich historii do społecznej świadomości oraz budowanie mostu między pokoleniami.

Bezpłatne papierowe kartki można odebrać na wszystkich stacjach paliw PKN ORLEN, we wszystkich placówkach Poczty Polskiej, w kolekturach LOTTO, samolotach LOT na rejsach krajowych, średnio- i długodystansowych, wybranych biurach sprzedaży LOT Travel oraz check-inach LOT na Lotnisku Chopina w Warszawie, pociągach POLREGIO, Biurach Obsługi Klienta Polskiej Grupy Energetycznej, Muzeum Powstania Warszawskiego, Muzeum II Wojny Światowej, Muzeum Wojska Polskiego, Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie i Muzeum Obrony Przeciwlotniczej w Koszalinie. Wystarczy w jednym z tych miejsc poprosić o pocztówkę, napisać kilka słów od siebie i wysłać na podany na niej adres lub pozostawić bezpłatnie w wyznaczonych punktach. Mapa punktów dystrybucji pocztówek znajduje się na stronie internetowej: www.bohaterON.pl.

Zachęcamy również do wysyłania kartek w formie elektronicznej. Ich treść może zawierać jedynie 25 słów, a więc tyle, ile używano w korespondencji wysyłanej pocztą polową podczas Powstania Warszawskiego. Wypełnione przez Internet pocztówki zostaną wydrukowane i w formie tradycyjnej trafią do adresatów.

Na stronie kampanii znajdują się również zaktualizowany biogramy Powstańców, dzięki którym każdy zainteresowany może się zapoznać z historiami bohaterów walk o stolicę i na tej podstawie zdecydować, do kogo wysłać dedykowane podziękowania za walkę o wolność Ojczyzny.

W tegorocznej edycji projektu nie zabraknie również waloru edukacyjnego. Na przełomie września i października w każdym województwie odbędzie się spotkanie, podczas którego pedagodzy poznają niestandardowe metody pracy z młodzieżą oraz dowiedzą się, jak rozmawiać ze świadkami historii i jak wykorzystywać historię mówioną w pracy z uczniami. Zostaną zrealizowane również miniprojekty historyczne angażujące społeczność szkolną oraz lokalną.

Partnerem Strategicznym III edycji projektu jest PKN ORLEN. Partnerami kampanii są: Muzeum Powstania Warszawskiego, Instytut Pamięci Narodowej, Fundacja PZU, Poczta Polska, Totalizator Sportowy – właściciel marki LOTTO, Polskie Line Lotnicze LOT, POLREGIO, Polska Grupa Energetyczna, Telewizja Polska i Polskie Radio.

W Komitecie Honorowym przedsięwzięcia zasiadają: Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Minister Obrony Narodowej, Minister Spraw Zagranicznych, Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Minister Edukacji Narodowej, Pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. Dialogu Międzynarodowego, Szef Urzędu ds. Kombatantów i Osób Represjonowanych, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Marszałek Województwa Dolnośląskiego, Dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego, Dyrektor Muzeum Historii Polski, Dyrektor Muzeum II Wojny Światowej, Dyrektor Muzeum Wojska Polskiego, Dyrektor Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie, Rektor Uniwersytetu Warszawskiego i Prezes Zarządu Głównego Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej.

Masz pytania dotyczące akcji? Odwiedź naszą stronę internetową i sprawdź Najczęściej Zadawane Pytania.