Twoja Szkoła

Na czym polega program Twoja Szkoła?

Ideą programu Twoja Szkoła jest podnoszenie jakości nauczania dzieci i młodzieży. Zebrane fundusze przeznaczamy na zakup sprzętu komputerowego, książek, tablic multimedialnych i innych pomocy dydaktycznych. Wspieramy szkolenia podnoszące kwalifikacje nauczycieli, pomagamy finansować nowe rozwiązania dydaktyczne czy dodatkowe zajęcia dla najzdolniejszych uczniów. O tym, co jest w szkole najbardziej potrzebne, decyduje dyrektor placówki mając na uwadze cele programu i jego charakter. Staramy się nie przekazywać pieniędzy na to, co ustawowo należy się szkołom z budżetów jednostek je finansujących.

Do tej pory w ramach programu Twoja Szkoła podjęliśmy współpracę z niespełna 2 tysiącami placówek z całego kraju.

Jak to działa?

Każda placówka oświatowa biorąca udział w programie posiada indywidualny identyfikator. Wpisując go w zeznaniu podatkowym, możesz przeznaczyć 1% podatku dochodowego właśnie na tę konkretną placówkę. Decyzja o tym, jaką szkołę wesprzeć, należy tylko do Ciebie.

Posiadając odpowiedni numer, wypełnij formularz PIT według następującego wzoru:

1% podatku mogą przekazać nam również osoby prowadzące działalność gospodarczą, bez względu na to, czy płacą podatek liniowy czy progresywny. Jeżeli Twoja szkoła nie bierze udziału w naszym programie, można ją do niego zapisać.

UWAGA! W związku z pytaniami w sprawie wysokości wpłat z tytułu 1% informujemy, że zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa wiadomości z Urzędu Skarbowego o celach szczegółowych, na które podatnicy zdecydowali się przekazać 1% podatku za 2016 rok, powinniśmy otrzymać do 30 września br. Dopiero po tym terminie będziemy mogli przystąpić do analizy środków na poszczególne cele. Najpóźniej na początku listopada każda szkoła otrzyma listowną informację na temat zgromadzonych na jej cel środków.

Osoby, które chcą zarejestrować szkołę w programie Twoja Szkoła, proszone się o odwiedzenie strony rekrutacyjnej: rekrutacja.twojaszkola.org i wypełnienie formularza zgłoszeniowego.

PLIKI DO POBRANIA

Ulotka A5 – wersja kolorowa
Ulotka A5 – wersja czarno-biała
Plakat