BohaterON

O PROJEKCIE

BohaterON - włącz historię! to ogólnopolska kampania o tematyce historycznej, mająca na celu upamiętnienie i uhonorowanie uczestników Powstania Warszawskiego poprzez wysłanie im bezpłatnych, symbolicznych kartek, dystrybuowanych na terenie całego kraju. Projekt ma edukować Polaków, bazując na historiach Powstańców, wzmacniać poczucie tożsamości narodowej, krzewić postawy patriotyczne oraz budować wrażliwość społeczną. Jego I edycja trwała od 3 sierpnia do 2 października 2016 r.

I EDYCJA

I edycja kampanii składała się z:

• akcji Kartka dla Powstańca - w jej ramach każdy Polak zyskał możliwość wysłania bezpłatnych kartek z życzeniami do Powstańców Warszawskich. Pocztówki były dostępne na terenie całego kraju u partnerów projektu. Ponadto, jak w latach ubiegłych, biało-czerwone kartki zostały wykonane własnoręcznie przez dzieci przebywające na oddziałach szpitalnych.
  • warsztatów edukacyjnych w szkołach - w 16 szkołach ponadpodstawowych w całej Polsce – po jednej z każdego województwa – odbyły się warsztaty dla uczniów, podczas których młodzież obejrzała film „Historii bez cenzury” o Powstaniu Warszawskim oraz zagrała w edukacyjną grę „Cenzura”.
  • portalu o Powstańcach - na stronie internetowej www.bohateron.pl zostały przedstawione sylwetki wybranych uczestników walk o stolicę. Można się z nich dowiedzieć, jakie funkcje podczas Powstania pełniły konkretne osoby oraz poznać ich indywidualne historie.

bohateron w liczbach

• 26 419 066 osób, które dowiedziały się więcej o bohaterach walk o stolicę;
  • 97 359 kartek wysłanych do Powstańców Warszawskich przez Polaków z kraju i zagranicy;
  • 10 633 ręcznie wykonanych pocztówek przez dzieci i dorosłych;
  • 3214 kartek przygotowanych dla Powstańców Warszawskich przez dzieci ze szkół przyszpitalnych;
  • 2330 listów;
  • 1014 uczniów uczestniczących w warsztatach edukacyjnych dla szkół ponadpodstawowych;
  • 55 celebrytów, którzy wsparli akcję i w mediach społecznościowych zachęcali Polaków do wysłania symbolicznych pocztówek;
  • 298 publikacji w mediach.

WIĘCEJ O PROJEKCIE NA STRONIE:

WWW.BOHATERON.PL