BohaterON

O PROJEKCIE

BohaterON - włącz historię! to ogólnopolska kampania o tematyce historycznej, mająca na celu upamiętnienie i uhonorowanie uczestników Powstania Warszawskiego poprzez wysłanie im bezpłatnych, symbolicznych kartek, dystrybuowanych na terenie całego kraju. Projekt ma edukować Polaków, bazując na historiach Powstańców, wzmacniać poczucie tożsamości narodowej, krzewić postawy patriotyczne oraz budować wrażliwość społeczną. Jego II edycja trwa od 1 sierpnia do 2 października 2017 r.

II EDYCJA

II edycja kampanii składa się z:

• akcji Kartka dla Powstańca - W jej ramach każdy Polak może wysłać bezpłatne kartki z życzeniami do Powstańców Warszawskich. Pocztówki są dostępne na terenie całego kraju u partnerów projektu: w wybranych placówkach Poczty Polskiej, wybranych kolekturach LOTTO, w samolotach LOT-u na trasach średnio- i długodystansowych, w biurach sprzedaży LOT i LOT Travel, na Lotnisku Chopina w Warzawie, w Muzeum Powstania Warszawskiego i Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku. Ponadto istnieje możliwość wysłania bezpłatnej kartki przez Internet. Wypełnione w ten sposób pocztówki zostaną wydrukowane i przekazane Powstańcom w formie tradycyjnej. Podobnie jak w latach ubiegłych, biało-czerwone kartki wykonają własnoręcznie dzieci przebywające na oddziałach szpitalnych.
  • seminariów dla nauczycieli - We współpracy z Instytutem Pamięci Narodowej na przełomie września i października przeprowadzimy w każdym województwie seminarium dla nauczycieli, przybliżając pedagogom sposoby na przystępny i ciekawy sposób rozmawiania z młodzieżą o Powstaniu Warszawskim i Polskim Państwie Podziemnym. Po szkoleniu każdy pedagog zrealizuje w swojej placówce warsztaty edukacyjne z młodzieżą. Chętni będą mogli opracować własne projekty działań. Najlepsze z nich zostaną nagrodzone.
  • portalu o Powstańcach - Na stronie internetowej www.bohateron.pl zostały przedstawione sylwetki wybranych Powstańców Warszawskich. Dzięki witrynie zainteresowane akcją osoby mogą wybrać adresatów kartek, zapoznać się z ich historiami i zdecydować, komu przekażą podziękowania za walkę o wolność Ojczyzny.

I edycja kampanii bohateron w liczbach

• 26 419 066 osób, które dowiedziały się więcej o bohaterach walk o stolicę;
  • 97 359 kartek wysłanych do Powstańców Warszawskich przez Polaków z kraju i zagranicy;
  • 10 633 ręcznie wykonanych pocztówek przez dzieci i dorosłych;
  • 3214 kartek przygotowanych dla Powstańców Warszawskich przez dzieci ze szkół przyszpitalnych;
  • 2330 listów;
  • 1014 uczniów uczestniczących w warsztatach edukacyjnych dla szkół ponadpodstawowych;
  • 55 celebrytów, którzy wsparli akcję i w mediach społecznościowych zachęcali Polaków do wysłania symbolicznych pocztówek;
  • 298 publikacji w mediach.

WIĘCEJ O PROJEKCIE NA STRONIE:

WWW.BOHATERON.PL