Letnia odsłona Rakoobrony zakończona sukcesem!

Niekończąca się kolejka przed wejściem do namiotu, ponad 800 osób przebadanych przez dermatologów, tysiące rozdanych gadżetów i ulotek poświęconych profilaktyce czerniaka skóry oraz około 1300 wypełnionych ankiet – 24 sierpnia na Wyspie Słodowej zakończyła się wakacyjna odsłona projektu Rakoobrona, realizowanego przez Fundację Rosa i Fundację Onkologiczną DUM SPIRO-SPERO. Odnotowaliśmy pełen sukces!

Czarny namiot ‪z fioletowym hashtagiem #‎RKBN odwiedził 5 miast – Warszawę, Gdańsk, Gdynię, Sopot i Wrocław. Podczas 6 wydarzeń ponad 800 osób skorzystało z okazji przebadania podejrzanych znamion, a około 1300 plażowiczów wypełniło ankiety dotyczące stanu wiedzy o czerniaku skóry.

Oprócz uzyskania informacji na temat profilaktyki związanej z trzema nowotworami, uczestnicy spotkań mogli pobrać grę na urządzenia mobilne i zmierzyć się z wirtualnym rakiem, wziąć udział w konkursie, wykonać zmywalny tatuaż, wypocząć na jednym z leżaków, a także zrobić sobie zdjęcie na tle specjalnie przygotowanej ścianki. Rozdanych zostały tysiące gadżetów i ulotek edukacyjnych.

W walce z czerniakiem skóry wsparły nas media: Radio Wrocław, Polsat News, Pomorska.TV, Superstacja, RMF FM, Radio LUZ, Radio Kolor 103 FM, Radio Kaszëbë, Czwórka Polskie Radio, Radio Zachód i Wroclaw [Wroclove]. Dziękujemy za zaangażowanie w szerzeniu wiedzy o profilaktyce onkologicznej!

Rakoobrona nie przemija wraz z końcem wakacji. Nadchodzi pora na lekcje edukacyjne w szkołach! Chętne do udziału w programie placówki nadal mogą dołączyć do kampanii. Wystarczy wypełnić i przesłać nam deklarację, znajdującą się pod adresem: https://rakoobrona.pl/images/download/RKBN_deklaracja.pdf