Zbadaj znamiona – bezpłatnie, w dowolnej chwili. Rusza gabinet Rakoobrony w Gdyni

Już 6 września rusza w Trójmieście stacjonarny punkt bezpłatnego badania znamion. Pozwoli wszystkim chętnym bez skierowania od lekarza pierwszego kontaktu sprawdzić niepokojące zmiany skórne. To kolejna odsłona akcji Rakoobrona, organizowana we współpracy z Gdańskim Uniwersytetem Medycznym oraz Pomorskim Państwowym Wojewódzkim Inspektorem Sanitarnym i Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Gdyni.

Czerniak jest jednym z najgroźniejszych nowotworów złośliwych skóry - zapada na niego rocznie około 2,5 tys. Polaków. Ale wczesne wykrycie podejrzanej zmiany daje nawet 90 proc. szans na wyleczenie. Dlatego dobrze jest pamiętać o profilaktyce - badaniom pod kątem czerniaka warto poddać się przynajmniej raz w roku.

– Do tej pory zachęcaliśmy do bezpłatnych badań dermatologicznych w trakcie wakacji, na plaży w Gdyni podczas corocznej Letniej Akcji Edukacyjnej – mówi Agnieszka Łesiuk, dyrektor ds. projektów i komunikacji w Fundacji Sensoria. – Postanowiliśmy pójść krok dalej i uruchomić stały punkt w Trójmieście, tak aby wszyscy zainteresowani mogli się przebadać w dowolnym momencie. Gabinet rozpocznie działalność 6 września i będzie to po punkcie funkcjonującym już we Wrocławiu druga stała placówka Rakoobrony.

Powstanie gabinetu było możliwe dzięki owocnej współpracy z Gdańskim Uniwersytetem Medycznym oraz Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Gdańsku i Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Gdyni. Punkt badania znamion będzie działał na parterze budynku Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ul. Starowiejskiej 50 w Gdyni. Podobnie jak w przypadku Letniej Akcji Edukacyjnej, także i w tym gabinecie chętnych badać będą lekarze z Kliniki Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

– Aby skuteczniej walczyć z zagrożeniem, jakim są nowotwory, warto postawić na profilaktykę i nieustannie przypominać ludziom o tym, w jaki sposób mogą się chronić przed czerniakiem i jak z nim walczyć. Tym bardziej, że czerniak może wystąpić nie tylko na skórze, ale również w gałce ocznej, błonach śluzowych czy pod paznokciem – podkreśla prof. Roman J. Nowicki, kierownik Katedry i Kliniki Dermatologii, Wenerologii i Alergologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. I dodaje: – Dla nas udział w tej inicjatywie jest jeszcze jedną okazją do realizacji lekarskiej misji, a jednocześnie szansą na szybkie dotarcie z pomocą do tych osób, które inaczej być może dowiedziałyby się o swojej chorobie zbyt późno.

Punkt badania znamion będzie czynny raz w tygodniu – w każdą środę (z wyłączeniem świąt oraz dni wolnych od pracy) w godzinach 15.00 – 18.00. Wszystkie zainteresowane osoby mogą się rejestrować już od 29 sierpnia, dzwoniąc w godzinach 10.00-12.00 pod numer: 533 499 402 (w każdy wtorek i czwartek). Wystarczy telefonicznie umówić się na wizytę, niepotrzebne jest skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu.

– Otwarcie stacjonarnego punktu badania znamion daje mieszkańcom naszego regionu, ale również i turystom, szansę na szybkie sprawdzenie potencjalnie niepokojących zmian i błyskawiczne reagowanie na nie. To doskonały przykład realizacji programu profilaktyki zdrowotnej, do czego jesteśmy jako instytucja powołani. Cieszymy się, że taki punkt będzie działał w naszym województwie – mówi Tomasz Augustyniak, Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny i dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.

Kampania informacyjno-edukacyjna Rakoobrona nie ogranicza się wyłącznie do zagadnienia czerniaka skóry. Zajmuje się również profilaktyką raka płuca i raka szyjki macicy. Projekt prowadzony jest od 2014 roku, a jeden z jego elementów stanowią lekcje przeprowadzane w szkołach na podstawie dostarczonych przez organizatorów materiałów. W dwóch dotychczasowych edycjach przystąpiło ponad 920 placówek z całej Polski, a niemal 205 tys. uczniów zdobyło wiedzę o nowotworach. Ponadto z bezpłatnego badania znamion podczas akcji plenerowych Rakoobrony oraz w gabinecie stacjonarnym we Wrocławiu skorzystało łącznie ponad 10 tys. osób.

Kampania zyskała uznanie i patronat honorowy Ministra Zdrowia. Ponadto program jest organizowany przy wsparciu patronów merytorycznych: Polskiego Towarzystwa Onkologicznego, Dolnośląskiego Centrum Chorób Płuc, Dolnośląskiego Centrum Onkologii i Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego im. Jana Mikulicza-Radeckiego we Wrocławiu.

Projekt Rakoobrona jest skierowany do ogółu społeczeństwa, ze szczególnym uwzględnieniem młodzieży w wieku 14-19 lat. Kampania przewiduje zajęcia w szkołach – w wymiarze jednej godziny lekcyjnej – dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Placówkom, które wyrażą zainteresowanie programem, organizatorzy przekazują profesjonalne, bezpłatne materiały edukacyjne, opracowane w atrakcyjnej dla młodych ludzi formie. Ponadto, w ramach programu organizowane jest bezpłatne badanie znamion: w okresie letnim – podczas akcji plenerowych, a także przez cały rok – w stacjonarnym gabinecie Rakoobrony we Wrocławiu i Gdyni.

Więcej o kampanii Rakoobrona: www.rakoobrona.pl