Rakoobrona otwiera kolejny punkt bezpłatnego badania znamion – czas na Łódź

Już od 20 lutego mieszkańcy Łodzi i okolic będą mogli bezpłatnie kontrolować znamiona skórne w nowym gabinecie ogólnopolskiej kampanii Rakoobrona. To trzeci tego typu punkt w Polsce, a powstał we współpracy z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Łodzi. Termin otwarcia nie jest przypadkowy: 4 lutego obchodzimy Światowy Dzień Walki z Rakiem. Zapisy na badania ruszają 6 lutego.

Czerniak jest jednym z najgroźniejszych nowotworów złośliwych skóry - zapada na niego rocznie około 2,5 tys. Polaków. Wczesne wykrycie podejrzanej zmiany daje nawet 90 proc. szans na wyleczenie. Dlatego warto pamiętać o profilaktyce – badaniom kontrolnym pod kątem czerniaka złośliwego powinniśmy poddawać się przynajmniej raz w roku.

- Większość osób zaczyna myśleć o profilaktyce dopiero w momencie, gdy choroba nowotworowa dotknie kogoś bliskiego w ich otoczeniu. Tymczasem kluczem do skutecznego leczenia jest właśnie badanie się, nawet jeśli wydaje nam się, że nie mamy podstaw do zmartwień – mówi Agnieszka Łesiuk, dyrektor ds. projektów i komunikacji w Fundacji Sensoria. – Od początku kampanii Rakoobrona stawiamy na organizowanie bezpłatnych badań podczas specjalnych akcji oraz w naszych kolejnych gabinetach. Teraz z takiej możliwości, po mieszkańcach Wrocławia i Trójmiasta, będą mogli skorzystać również łodzianie oraz osoby z aglomeracji łódzkiej.

Stacjonarny punkt bezpłatnego badania znamion pod kątem czerniaka będzie mieścił się na parterze Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi przy ul. Wodnej 40. Będzie czynny raz w tygodniu - w każdy wtorek (z wyłączeniem świąt oraz dni wolnych od pracy) w godzinach 14.30 – 17.30, a porady udzieli lek. med. Kamila Tokarska, rezydent z Kliniki Dermatologii i Wenerologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Rejestracja osób zainteresowanych konsultacją medyczną także będzie działać we wtorki, w godzinach przyjmowania pacjentów (14.30 – 17.30). Rozpocznie się już 6 lutego – dwa dni po obchodzonym powszechnie Światowym Dniu Walki z Rakiem, który ma przypominać o znaczeniu profilaktyki w leczeniu chorób nowotworowych. Aby się zarejestrować, wystarczy zadzwonić pod numer 796 852 432 i telefonicznie umówić się na wizytę. Co najważniejsze, do wzięcia udziału w badaniu nie jest potrzebne skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu.

- Takie inicjatywy są doskonałym uzupełnieniem naszej działalności i realizowanych zadań z zakresu zdrowia publicznego. Cieszymy się, że możemy współpracować przy tym projekcie i docierać do społeczeństwa z przekazem o tym, jak ważne znaczenie w zapobieganiu nowotworom mają badania profilaktyczne oraz świadome dbanie o swoje zdrowie – mówi Urszula Sztuka-Polińska, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi.

Warto więc skorzystać z bezpłatnej konsultacji w punkcie #RKBN i upewnić się, czy występujące na ciele zmiany skórne są tylko niewinnymi pieprzykami, czy też powinniśmy zwrócić na nie baczniejszą uwagę.

Nie zwlekaj – zapisz się jak najszybciej! Zapraszamy, bo najlepszy czas na działanie jest TERAZ!

Organizowane w ramach kampanii Rakoobrona bezpłatne badania cieszą się dużą popularnością wśród Polaków. Do końca 2017 roku w dwóch gabinetach Rakoobrony (we Wrocławiu i w Gdyni) od początku ich działalności przebadały się już 1852 osoby. Łącznie w ramach całej akcji, czyli także podczas badań organizowanych w czarnym namiocie #RKBN w ramach wydarzeń plenerowych, z takiej możliwości skorzystało 10 035 osób.

Projekt Rakoobrona jest skierowany do ogółu społeczeństwa, ze szczególnym uwzględnieniem młodzieży w wieku 14-19 lat. Kampania przewiduje zajęcia w szkołach – w wymiarze jednej godziny lekcyjnej – dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Placówkom, które wyrażą zainteresowanie programem, organizatorzy przekazują profesjonalne, bezpłatne materiały edukacyjne opracowane w atrakcyjnej dla młodych ludzi formie. Ponadto, w ramach programu organizowane jest bezpłatne badanie znamion: w okresie letnim – podczas akcji plenerowych, a także przez cały rok – w stacjonarnym gabinecie Rakoobrony we Wrocławiu i Gdyni. Projekt jest inicjatywą Fundacji Rosa i Fundacji Sensoria.

Więcej o kampanii Rakoobrona: www.rakoobrona.pl