Powstańcy Warszawscy otrzymają wyjątkowe paczki na święta

Wyjątkowy prezent dla wyjątkowych osób – z okazji Świąt Bożego Narodzenia Fundacja Rosa i zespół kampanii BohaterON – włącz historię! podarują 1500 Powstańcom Warszawskim upominki, a w nich: kartki świąteczne od dzieci ze szkół przyszpitalnych oraz bony o wartości 250 zł, które bohaterowie będą mogli przeznaczyć na dowolny cel: zakup żywności, środków kosmetycznych, odzieży czy wybranych usług. Wszystko w ramach projektu „Świąteczna paczka dla Powstańca” dofinansowanego ze środków programu „Wdzięczni Bohaterom” Ministerstwa Obrony Narodowej.

Paczki zostaną przekazane Powstańcom Warszawskim w pierwszej połowie grudnia. Upominki otrzymają bohaterowie mieszkający w Polsce – bez konieczności wcześniejszego zgłaszania się do organizatorów akcji, wypełniania wniosków czy przedstawiania zaświadczeń o dochodach.

– Nie chcemy wprowadzać ograniczeń. Świąteczną paczkę przekażemy każdemu Powstańcowi mieszkającemu w Polsce i otrzymującemu od nas co roku kartki z życzeniami w ramach kampanii BohaterON – włącz historię! Wierzymy, że taka forma wsparcia pozwoli realnie pomóc naszym bohaterom oraz pokazać, że nie zapominamy o nich wraz z końcem obchodów rocznicy wybuchu Powstania, a pamiętamy również w rodzinnym i pełnym miłości okresie Świąt Bożego Narodzenia. Cieszymy się, że Ministerstwo Obrony Narodowej umożliwiło nam realizację projektu – mówi Agnieszka Łesiuk-Krajewska, Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego kampanii BohaterON – włącz historię!

Powstańcy będą mogli przeznaczyć bony o wartości 250 zł zgodnie z indywidualnymi potrzebami, np. na zakup żywności, środków kosmetyczno-chemicznych, odzieży, usług czy upominków dla rodziny. Zrealizują je w większości sklepów – każdy obdarowany otrzyma od organizatorów listę miejsc, w których taka forma płatności jest akceptowana. Oprócz bonów, w świątecznych przesyłkach znajdą się bożonarodzeniowe kartki wykonane własnoręcznie przez dzieci i młodzież z 15 szpitali i szkół przyszpitalnych z całej Polski. Na swych pracach mali pacjenci napisali również płynące prosto z serca życzenia.

Część upominków zostanie wręczona Powstańcom podczas uroczystej gali III edycji kampanii BohaterON – włącz historię! odbywającej się 13 grudnia w Teatrze Polskim w Warszawie. Organizatorzy projektu złożą także wybranym kombatantom świąteczne wizyty w ich domach. W przekazaniu uczestnikom walk o stolicę upominków pracownikom Fundacji Rosa pomogą żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej, Garnizonu Warszawa, przedstawiciele Związku Harcerstwa Polskiego oraz wolontariusze akcji BohaterON.

Celem projektu jest nie tylko wsparcie materialne Powstańców, ale również budowanie więzi pomiędzy kombatantami a środowiskiem wojskowym, młodzieżą i dziećmi. Dlatego do udziału w świątecznej akcji zaprosiliśmy maluchy przebywające w szpitalach, żołnierzy, harcerzy i naszych wolontariuszy. Dzięki ich zaangażowaniu udowodnimy Powstańcom, że pamięć o ich walce o wolną Polskę jest nadal żywa, a takie wartości jak odpowiedzialne i bezinteresowne wspieranie społeczeństwa czy szacunek dla państwa i symboli narodowych – kultywowane przez kolejne pokolenia Polaków – tłumaczy Agnieszka Łesiuk-Krajewska.

Fundacja Rosa posiada bogate doświadczenie w realizacji działań z zakresu edukacji historycznej. Od 2014 roku prowadzi w szkołach przyszpitalnych projekt Kartka dla Powstańca, a od 2016 roku –  współorganizuje wywodzącą się z niego ogólnopolską kampanię BohaterON – włącz historię!, w ramach której każdy może wysłać kartki z życzeniami dla Powstańców Warszawskich. W dwóch edycjach akcji do uczestników walk o stolicę trafiło ponad 215 tys. pocztówek, listów i laurek, dostarczając adresatom wiele radości i wzruszeń. Oprócz podtrzymywania pamięci o bohaterach Powstania, organizatorzy kampanii oferują kombatantom również pomoc bezpośrednią.

Pomysł, by zapoczątkować działania pomocowe, zrodził się w wyniku nawiązania bliższych relacji z uczestnikami walk o stolicę. Z pomocą naszych wolontariuszy koordynujemy pomoc medyczną, opłacamy i dostarczamy obiady, remontujemy mieszkania czy kupujemy niezbędny sprzęt medyczny. Z sukcesem przeprowadziliśmy zbiórki pieniędzy na realizacje indywidualnych potrzeb Powstańców: zakup wózka, specjalnej opaski czy opłacenie przejazdów taksówką do chorej żony. Teraz, dzięki dotacji z Ministerstwa Obrony Narodowej będziemy mogli – choć w niewielki sposób – wesprzeć każdego Powstańca. Pomoc ludziom, którzy kilkadziesiąt lat temu walczyli o wolność Polski, to nasz – młodszych pokoleń – społeczny obowiązek. Kiedyś oni byli dla nas, dziś my jesteśmy dla nich – mówi Agnieszka Łesiuk-Krajewska.

Projekt „Świąteczna paczka dla Powstańca” jest realizowany dzięki dofinansowaniu z Ministerstwa Obrony Narodowej w ramach programu „Wdzięczni Bohaterom”.

Patronat honorowy nad akcją objął Szef Urzędu Do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych. Jej partnerami są Wojska Obrony Terytorialnej, Garnizon Warszawa i Związek Harcerstwa Polskiego.

Wersja PDF wpisu