Rakoobrona

RAKOOBRONA

Rakoobrona – w skrócie RKBN – jest ogólnopolską kampanią informacyjno-edukacyjną prowadzoną od wiosny 2014 roku i skierowaną do ogółu społeczeństwa, w szczególności do młodzieży szkolnej w wieku 14-19 lat. Projekt porusza problem profilaktyki trzech chorób nowotworowych: raka płuca, raka szyjki macicy i czerniaka.

NASZ CEL

Projekt ma uświadamiać, że dzięki odpowiedniej, wczesnej profilaktyce można zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Organizatorzy zachęcają do regularnych badań oraz zmiany stylu życia zgodnie z hasłem kampanii, że NAJLEPSZY CZAS NA DZIAŁANIE JEST TERAZ!

DZIAŁANIA

Rakoobrona to:

• lekcje w szkołach - wysyłamy do szkół bezpłatne materiały, na podstawie których nauczyciele przeprowadzają lekcje o raku płuca, raku szyjki macicy i czerniaku. W zajęciach z Rakoobrony wzięły już udział 204 tys. uczniów z 921 szkół ponadpodstawowych.
  • warsztaty RKBN - nasz zespół jeździ do placówek edukacyjnych, by przeprowadzić warsztaty o profilaktyce onkologicznej i porozmawiać z młodzieżą;
  • seminaria dla nauczycieli - organizujemy szkolenia, podczas których udzielamy nauczycielom wskazówek, jak rozmawiać z młodzieżą o raku. Wspierają nas specjaliści – lekarze i edukatorzy;
  • edukacja w terenie - z czarnym namiotem #RKBN pojawiamy się na nadbałtyckich plażach, festiwalach muzycznych oraz imprezach promujących zdrowy styl życia. Jest z nami lekarz, który bezpłatnie bada zmiany skórne. Dodatkowo w lipcu 2018 r. w trasę po Polsce wyruszył RakTRACK. W ramach akcji UVaga - wyprzedź czerniaka! odwiedziliśmy 20 miejscowości i przebadaliśmy 4007 osób. Z porady współpracujących z nami dermatologów łącznie skorzystało już ponad 16 tys. osób;

CHCESZ DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ?

Odwiedź stronę internetową kampanii: www.rakoobrona.pl.

SKONTAKTUJ SIĘ Z KOORDYNATOREM PROGRAMU:

e-mail: kontakt@rakoobrona.pl