Kartka ze szpitala

O PROGRAMIE

Od października 2012 Fundacja Rosa realizuje ogólnopolski program Kartka ze szpitala polegający na organizowaniu zajęć plastycznych dla chorych maluchów. Najmłodsi pacjenci pod opieką pedagoga wykonują według własnego pomysłu kartki metodą cardmakingu i scrapbookingu, w których redagują pozdrowienia, opisują swoje przeżycia. Tak przygotowane laurki adresują do bliskich. Celem warsztatów plastycznych jest złagodzenie stresu małych pacjentów i wzmocnienie więzi dzieci z najbliższymi, a także rozwijanie kreatywności i wrażliwości estetycznej, co wyzwala pozytywne emocje. Fundacja Rosa przekazuje chętnym placówkom – w formie darowizny – materiały pedagogiczne i plastyczne, przybory biurowe, a także koperty i znaczki pocztowe. W ramach programu podjęliśmy współpracę z ponad 50 szpitalami i szkołami przyszpitalnymi. Podczas trwania każdej edycji organizujemy zabawy i konkursy. Dzieci pisały listy do Św. Mikołaja i niektóre życzenia się spełniły. A nie były banalne! Była gitara basowa, fotel wiszący czy piłka Euro2012. Potem powstawały Kartki z okazji Dnia Babci i Dziadka, Walentynek, Wielkanocy czy wreszcie dla Pań Pielęgniarek. Wyjątkowa była VI odsłona programu. Latem 2014 roku we współpracy z Muzeum Powstania Warszawskiego zorganizowaliśmy specjalną edycję projektu – Kartka dla Powstańca. Od 1 sierpnia do 2 października (okres trwania Powstania Warszawskiego) dzieci z 31 szpitali z całej Polski wykonywały patriotyczne prace, wyrażając w ten sposób wdzięczność za heroizm i bohaterską postawę Powstańców. Akcja zakończyła się ogromnym sukcesem - w dwa miesiące mali pacjenci stworzyli ponad 3600 pocztówek, dając Powstańcom wiele powodów do wzruszenia. Inicjatywa była kontynuowana kolejnego lata, a od 2016 roku weszła w skład innego działania fundacji - kampanii BohaterON - włącz historię! Dlaczego Kartka ze szpitala jest wyjątkowym projektem? Według Małgorzaty Kosielskiej, koordynatora z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego nr 4 w Łodzi: „Realizacja Projektu spotkała się z ogromnym zainteresowaniem i zaangażowaniem uczestników, a wykonywanie kartek przyniosło im wiele radości i satysfakcji. W czasie pracy nad kartkami do bliskich, myśli małych pacjentów przeniosły się daleko poza szpitalne mury i sprawiły, że choć przez chwilę, dzieci poczuły, że czeka na nie inny niż szpitalny świat i że warto walczyć o zdrowie, żeby wyjść i spotkać ukochane osoby. Kartki wykonane przez dzieci adresowane były do członków rodzin, przyjaciół, kolegów, a nawet do ukochanego, wytęsknionego zwierzaka…”

SKONTAKTUJ SIĘ Z KOORDYNATOREM PROGRAMU:

natalia@bohateron.pl

PLIKI DO POBRANIA