Podsumowaliśmy IV edycję akcji BohaterON

317 307 kartek, laurek i listów zostało wysłanych do Powstańców Warszawskich w ramach ubiegłorocznej, IV edycji kampanii BohaterON – włącz historię!  To dla nas najlepszy dowód, że nasze działania mają sens – Polacy chcą poznawać historię swojego kraju i podtrzymywać pamięć o jej bohaterach.

Kartkę, list lub laurkę do Powstańca Warszawskiego mógł wysłać każdy. Na korespondencję od osób prywatnych czekaliśmy od 1 sierpnia do 2 października – w symbolicznym czasie pamięci o Powstaniu Warszawskim. Nauczyciele i uczniowie – ze względu na rozpoczynający się we wrześniu nowy rok szkolny – mieli czas na udział w akcji do końca października.

W przeciwieństwie do wcześniejszych edycji kampanii, w 2019 roku nie udostępnialiśmy bezpłatnych papierowych pocztówek. Zachęcaliśmy do pisania listów, wykonywania laurek czy wysyłania kartek okolicznościowych lub widokówek ze swoich miejscowości. Liczyliśmy się z tym, że zainteresowanie akcją może być mniejsze. Okazało się, że kartek i listów nadeszło jeszcze więcej niż w latach poprzednich. Dziękujemy!

Łącznie od początku trwania akcji – od 2016 roku – w ramach naszej kampanii do uczestników walk o stolicę skierowano już ponad 830 tys. pocztówek i listów.

W realizowanych w ubiegłym roku działaniach edukacyjnych wzięło udział 340 tys. uczniów z blisko 4 tys. szkół. Wiele wzruszających kartek i listów zostało stworzonych właśnie podczas lekcji dotyczących Powstania Warszawskiego.

Część korespondencji przekazaliśmy bohaterom walk o stolicę jeszcze w 2019 roku – podczas Gali Nagrody BohaterONy, która odbyła się 16 października ub. r. w Teatrze Narodowym w Warszawie. Pozostałe kartki, listy i laurki zostaną przekazane Powstańcom – osobiście bądź drogą pocztową – w pierwszej połowie 2020 roku.

Obecnie jesteśmy w trakcie czytania i segregowania korespondencji – trzymajcie kciuki! A jeżeli jesteście z Wrocławia lub okolic, macie trochę wolnego czasu i chcielibyście nam pomóc w tym zadaniu, zapraszamy do dołączenia do grona naszych wolontariuszy: wolontariat@bohateron.pl.