Czarny namiot w centrum Wrocławia – skorzystaj z bezpłatnego badania znamion

Przed sezonem letnim i większą ekspozycją ciała na słońce warto wziąć pod lupę swoją skórę. Z okazji obchodzonego 12 maja Europejskiego Dnia Walki z Czerniakiem organizatorzy kampanii Rakoobrona już po raz drugi przygotowali dla wrocławian akcję „Czerniak twój wróg! Broń się w czarnym namiocie RKBN!”, w ramach której w najbliższą sobotę na skwerze przy kościele pw. św. Marii Magdaleny odbędzie się bezpłatne badanie znamion.

Każdy z nas ma pieprzyki, piegi, plamki czy przebarwienia na ciele. Większość z nich jest nieszkodliwa, ale niektóre mogą być zapowiedzią groźniejszej choroby. Obchodzony 12 maja Europejski Dzień Walki z Czerniakiem ma przypominać o istocie poddawania się regularnym badaniom profilaktycznym Możliwość bezpłatnej kontroli znamion po raz kolejny oferują wrocławianom organizatorzy kampanii Rakoobrona, którzy w najbliższą sobotę rozstawią swój charakterystyczny czarny namiot na skwerze u zbiegu ulic Szewskiej i Wita –Stwosza. Z darmowej porady dermatologa będzie można skorzystać w godzinach 11.00-17.00.

Wczesne wykrycie podejrzanej zmiany daje do 90 proc. szans na wyleczenie. Nawet jeśli świadomie korzystamy ze słońca, warto raz do roku, profilaktycznie, wybrać się na wizytę do dermatologa. Rok temu przebadaliśmy 208 osób, wierzymy że tegoroczna akcja również będzie się cieszyła dużym zainteresowaniem – mówi Agnieszka Łesiuk-Krajewska, dyrektor ds. projektów i komunikacji w Fundacji Sensoria.

Konsultacji dermatologicznych udzieli współpracująca z zespołem Rakoobrony lek. med. Agata Kozłowska. Oprócz możliwości skontrolowania znamion na skórze uczestnicy wydarzenia będą mogli sprawdzić swój skład ciała, poznać zalecenia dotyczące diety antyrakowej, a także wziąć udział w badaniu ankietowym weryfikującym stan ich wiedzy na temat profilaktyki czerniaka.

Tych, którzy nie zdążą odwiedzić w sobotę czarnego namiotu Rakoobrony, zapraszamy do działającego już od dwóch lat stacjonarnego punktu badania znamion mieszczącego się w Centrum Medycznym Dobrzyńska we Wrocławiu. Mamy ostatnie wolne miejsca na maj i czerwiec. Wystarczy zadzwonić i umówić się na bezpłatną wizytę. Żeby skorzystać z porady w naszym gabinecie, nie potrzeba skierowania od lekarza pierwszego kontaktu – zaprasza Agnieszka Łesiuk-Krajewska.

Akcja „Czerniak twój wróg! Broń się w czarnym namiocie RKBN!” odbywa się pod patronatem honorowym Joanny Nyczak, Dyrektor Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego we Wrocławiu oraz Polskiego Towarzystwa Zdrowia Publicznego – Oddział Dolnośląski. Organizatorów wydarzenia wspierają studenci z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu oraz Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu.

„Czerniak twój wróg! Broń się w czarnym namiocie RKBN!”

Kiedy: 12 maja 2018 r., godz. 11.00 – 17.00
Gdzie: plac u zbiegu ulic Szewskiej i Wita Stwosza, przy kościele pw. św. Marii Magdaleny we Wrocławiu
Organizatorzy Fundacja Sensoria, Fundacja Rosa
Patronat honorowy: Joanna Nyczak, Dyrektor Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego we Wrocławiu, Polskie Towarzystwo Zdrowia Publicznego Oddział Dolnośląski