Trójmiasto obronione! Sukces programu edukacyjnego Rakoobrona

Tłumy przed tajemniczym czarnym namiotem w Jelitkowie, Sopocie i na śródmiejskiej plaży w Gdyni, około 600 osób przebadanych przez lekarzy dermatologów, kilka tysięcy ulotek edukacyjnych poświęconych profilaktyce czerniaka skóry rozdanych wśród plażowiczów. Do tego tysiące rozdanych edukacyjnych gadżetów programu – tak w skrócie wyglądały trzy dni programu Rakoobrona na trójmiejskich plażach. Organizatorami akcji są wrocławska Fundacja Rosa oraz gdańska Fundacja Onkologiczna DUM SPIRO-SPERO.

Letnia akcja Edukacyjna Rakoobrony cieszyła się ogromnym zainteresowaniem na plażach w Gdańsku, Sopocie i Gdyni. Poza badaniem dermatoskopowym i konsultacją lekarską uczestnicy wydarzeń byli informowani o profilaktyce czerniaka skóry oraz dwóch innych typów nowotworów, na których koncentruje się Rakoobrona – raka płuca i raka szyjki macicy.

Goście czarnego namiotu z charakterystycznym hashtagiem #RKBN mogli skorzystać z animacji mających budować świadomość profilaktyki chorób onkologicznych. Dodatkowo, można było pobrać grę na urządzenia mobilne i zmierzyć się z trzema wirtualnymi przeciwnikami – rakiem płuca, rakiem szyjki macicy i czerniakiem skóry. Uczestnicy dzielili się swoimi zdjęciami z namiotu w mediach społecznościowych. Aktywności miały zainteresować uczestników wydarzeń programem Rakoobrona. Jednak kluczowy był aspekt profilaktyczny – dzięki badaniu kilkanaście osób zostało skierowanych na dodatkowe badania dermatologiczne, ponieważ wykryto u nich podejrzane znamiona.

Najbardziej zaskakujące dla gości namiotu były wypowiedzi uczestników badania przeprowadzonego wśród uczniów przez organizatorów akcji przed startem pierwszej edycji Rakoobrony. Podczas letnich wydarzeń można je było zobaczyć w formie grafiki na jednej ze ścian namiotu. „Objawem czerniaka są czarne stopy”, „Przyczyną raka szyjki macicy jest częste siedzenie na podłodze”, „Przyczyną raka płuca jest bierne picie kawy” – te wypowiedzi najbardziej szokowały.

Gośćmi specjalnymi akcji w Gdańsku byli Zastępca Prezydenta Miasta Gdańska Ewa Kamińska i Wicemarszałek Województwa Pomorskiego Hanna Zych-Cisoń oraz przedstawiciele samorządu. W wydarzeniu uczestniczył również prof. dr hab. Jacek Jassem.

- Zainteresowanie akcją przerosło nasze najśmielsze oczekiwania – mówi Magdalena Kręczkowska, prezes Fundacji Onkologicznej DUM SPIRO-SPERO. – Wiele osób odwiedzających namiot było świadomych konieczności badania znamion skórnych, duża część badanych sama wskazywała znamiona, które budziły ich zaniepokojenie. Z drugiej strony widzimy, że poziom wiedzy na temat nowotworów i ich objawów oraz profilaktyki nowotworowej wciąż jest bardzo niski.

Letnia akcja edukacyjna Rakoobrony to preludium do wrześniowego startu lekcji edukacyjnych w szkołach w całej Polsce. – Na tę chwilę w programie mamy 160 szkół z całej Polski, co oznacza dotarcie do ponad 40 tysięcy uczniów szkół ponadpodstawowych – mówi z satysfakcją Mariusz Bober, prezes Fundacji Rosa. – Głównym elementem lekcji edukacyjnych będzie film dokumentalny „Gra z rakiem” opowiadający historię trzech osób chorych na raka.Przygotowaliśmy również grę na urządzenia mobilne – RKBN Defenders -, w której gracz ma za zadanie pokonać jeden z trzech nowotworów, zdobywając przy tym wiedzę na temat profilaktyki onkologicznej.We współpracy z onkologami stworzyliśmy również pakiet materiałów edukacyjnych dla efektywnego przeprowadzenia zajęć w szkołach.

Finał akcji edukacyjnej zaplanowano na 23 i 24 sierpnia we Wrocławiu.

Chętne do udziału w programie szkoły mogą dołączyć do programu wypełniając deklarację zgłoszeniową, która znajduje się pod adresem https://rakoobrona.pl/images/download/RKBN_deklaracja.pdf

Więcej informacji udziela:

Katarzyna Galewska, Fundacja Rosa, e-mail: katarzyna@fundacjarosa.pl, tel.: 519 054 757

Edyta Janczewska-Zreda, Corona Civica PR, e-mail: e.janczewska@coronacivica.pl, tel.: 506 378 533

O akcji

Letnia Akcja Edukacyjna Rakoobrony to odpowiedź na niski stan wiedzy młodzieży gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej o nowotworach i profilaktyce onkologicznej. Dokumentuje to raport zrealizowany na zlecenie Fundacji Rosa i Fundacji Onkologicznej Dum Spiro-Spero. Raport prezentuje zaskakujące dane: choroba nowotworowa jest przez uczniów postrzegana jako choroba nie tylko tragiczna, ciężka i nieprzewidywalna, ale również silniejsza od chorego.1 Ponad połowa ankietowanych uczniów uważa, że większość nowotworów złośliwych jest nieuleczalna.2 Tylko 10,4% wszystkich uczniów podało wyłącznie poprawną odpowiedź lub odpowiedzi na pytanie „Czy wiesz, co to jest rak szyjki macicy?”.3 Tylko 38% uczniów równolegle wie, co to jest czerniak skóry i jest w stanie poprawnie wskazać jego objawy.4 46% osób proszonych o opisanie osoby chorej na nowotwór złośliwy opisuje ją jako osobę wycieńczoną lub podatną na infekcję.

1 Raport „„RKBN” – badania ankietowe dla Fundacji Rosa. Raport diagnostyczny MorrisMarlowe”, strona 11
2 Raport „„RKBN” – badania ankietowe dla Fundacji Rosa. Raport diagnostyczny MorrisMarlowe”, strona 15
3 Raport „„RKBN” – badania ankietowe dla Fundacji Rosa. Raport diagnostyczny MorrisMarlowe”, strona 36
4 Raport, „„RKBN” – badania ankietowe dla Fundacji Rosa. Raport diagnostyczny MorrisMarlowe”, strona 30