Rakoobrona

RAKOOBRONA

Rakoobrona – w skrócie RKBN – jest ogólnopolską kampanią informacyjno-edukacyjną, prowadzoną od wiosny 2014 roku i skierowaną do ogółu społeczeństwa, w szczególności do młodzieży szkolnej w wieku 14-19 lat. Projekt porusza problem profilaktyki trzech chorób nowotworowych: raka płuca, raka szyjki macicy i czerniaka złośliwego.

NASZ CEL

Projekt ma uświadamiać, że dzięki odpowiedniej, wczesnej profilaktyce można zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Organizatorzy zachęcają do regularnych badań oraz zmiany stylu życia, zgodnie z hasłem kampanii, że NAJLEPSZY CZAS NA DZIAŁANIE JEST TERAZ!

DZIAŁANIA

Rakoobrona to:

• lekcje w szkołach - wysyłamy do szkół bezpłatne materiały, na podstawie których nauczyciele przeprowadzają lekcje o raku płuca, raku szyjki macicy i czerniaku złośliwym. W roku szkolnym 2016/2017 lekcje Rakoobrony odbędą się w 589 szkołach ponadpodstawowych;
  • warsztaty RKBN - nasz zespół jeździ do placówek edukacyjnych, by przeprowadzić warsztaty o profilaktyce onkologicznej i porozmawiać z młodzieżą;
  • seminaria dla nauczycieli - organizujemy szkolenia, podczas których udzielamy nauczycielom wskazówek, jak rozmawiać z młodzieżą o raku. Wspierają nas specjaliści – lekarze i edukatorzy;
  • edukacja w terenie - z czarnym namiotem #RKBN pojawiamy się na nadbałtyckich plażach, festiwalach muzycznych oraz imprezach promujących zdrowy styl życia. Jest z nami lekarz, który bezpłatnie bada zmiany skórne. Z porady naszego dermatologa skorzystało już ponad 6000 osób;
  • gabinet RKBN - na początku maja 2016 r. otworzyliśmy we Wrocławiu pierwszy punkt bezpłatnego badania znamion. Do końca roku z darmowych konsultacji skorzystały 842 osoby. W przyszłości chcemy otworzyć gabinety Rakoobrony w każdym województwie.

CHCESZ DOWIEDZIEĆ SIĘ WIĘCEJ?

Odwiedź stronę internetową kampanii: www.rakoobrona.pl lub stronę rekrutacyjną: www.rekrutacja.rakoobrona.pl.

SKONTAKTUJ SIĘ Z KOORDYNATOREM PROGRAMU:

e-mail: rakoobrona@fundacjarosa.pl