Lekki Tornister

Zgodnie z polskim prawem, szkoły podstawowe powinny zapewnić uczniom możliwość pozostawienia podręczników i przyborów szkolnych na terenie placówki edukacyjnej. Jednak ze względu na ograniczenia budżetowe – szczególnie w małych miejscowościach i na terenach wiejskich – bardzo często jest to niemożliwe do wykonania. Od 2011 roku Fundacja Rosa realizuje projekt „Lekki Tornister”, przypominając, jak istotna jest edukacja prozdrowotna w zakresie profilaktyki wad postawy. Przeprowadzamy prelekcje dotyczące tego problemu, a także sprawdzamy wagę i zawartość plecaków najmłodszych uczniów.

Lekki Tornister to:

• działania prozdrowotne, zmierzające w kierunku profilaktyki chorób układu ruchu wśród najmłodszych podopiecznych,
  • apel skierowany do rodziców i opiekunów dzieci wczesnoszkolnych - by kontrolowali zawartość tornistrów, do nauczycieli - by wymagali noszenia tylko niezbędnych podręczników, a także wydawców - by książki były jak najlżejsze,
  • prelekcje, turnieje i quizy dla dzieci oraz akcja ważenia uczniów i ich plecaków.

Do tej pory w ramach akcji Lekki Tornister podjęliśmy współpracę z 54 placówkami z całego kraju. Lekkie Tornistry ma już ponad 3300 dzieci w całej Polsce!

STRONA REKRUTACYJNA PROJEKTU: REKRUTACJA.LEKKITORNISTER.ORG

Chcesz się dowiedzieć więcej o akcji? Odwiedź stronę projektu: WWW.LEKKITORNISTER.ORG

PLIKI DO POBRANIA

Regulamin programu Lekki Tornister - V edycja