Kartka ze szpitala

Od października 2012 Fundacja Rosa realizuje ogólnopolski program Kartka ze szpitala, polegający na organizowaniu zajęć plastycznych dla chorych maluchów.

Najmłodsi pacjenci pod opieką pedagoga wykonują według własnego pomysłu kartki metodą cardmakingu i scrapbookingu, w których redagują pozdrowienia, opisują swoje przeżycia. Tak przygotowane kartki adresują do bliskich. Celem warsztatów plastycznych jest złagodzenie stresu małych pacjentów i wzmocnienie więzi dzieci z najbliższymi, a także rozwijanie kreatywności i wrażliwości estetycznej, co wyzwala pozytywne emocje.

Fundacja Rosa przekazuje chętnym placówkom – w formie darowizny – materiały pedagogiczne i plastyczne, przybory biurowe, a także koperty i znaczki pocztowe.

W 2012 r. wysłaliśmy zestawy do 12 szpitali w Polsce, wśród których znaleźli się reprezentanci następujących miast: Katowice, Zabrze, Poznań, Warszawa, Łódź, Bolesławiec i Wrocław. W lutym 2013 r. ruszyła druga edycja projektu, w ramach której kartki powstawały w kolejnych 15 szpitalach dziecięcych: w Dziekanowie Leśnym, Jastrzębiu Zdroju, Szczecinie, Olsztynie, Wrocławiu, Białymstoku, Kielcach, Bolesławcu i Świeciu.

Trzecia edycja trwająca od czerwca 2013r. do września to kolejne 11 placówek m.in w Warszawie, Olsztynie, Oławie, Chrząstawicach, Rymanowie Zdroju, Zabrzu, Płocku, Istebnej i Rabce Zdroju.

W IV edycji programu zestawy materiałów plastyczno-biurowych otrzymali mali pacjenci szpitali m.in. w Słupsku, Bydgoszczy, Tarnowie, Wałbrzychu, Katowicach, Poznaniu, Trzebnicy, Płocku czy Oławie.

Dotychczas od początku trwania programu, wysłaliśmy zestawy do 50 szpitali. Podczas V edycji planujemy wysłać do kolejnych 10. Przeprowadziliśmy ponad 500 warsztatów podczas których 4 tys. małych pacjentów wysłało prawie 5 tys. kartek. Łatwo policzyć, że to aż 10 tys. uśmiechów, bo nasza kartka daje radość zarówno adresatowi jak i nadawcy 

Przy projektach pomagali nam szpitalni wolontariusze, nauczyciele, terapeuci zajęciowi i koordynatorzy lokalni; łącznie z IV edycją było ich 40.

Podczas trwania każdej edycji organizujemy zabawy i konkursy. Dzieci pisały listy do Św. Mikołaja i niektóre życzenia się spełniły. A nie były banalne! Była i gitara basowa, fotel wiszący czy piłka Euro2012. Potem powstawały Kartki z okazji Dnia Babci i Dziadka, Walentynek, Wielkanocy czy wreszcie dla Pań Pielęgniarek. Nie zabrakło ciepłych słów nawet dla tych, którzy musieli rozliczyć swój PIT. Kartki zawierające podziękowania, pozdrowienia czy koniczynkę na szczęście miały umilić podatnikom ten przykry obowiązek. Oni zaś głosowali na swoją ulubioną kartkę, a autor tej, która uzyskała najwięcej głosów, otrzymał i’Pada mini.

Warto się z nami bawić, aby pobyt w szpitalu nie był czasem przykrym i nudnym. Zapraszamy kolejne szpitale do współpracy!

Dlaczego ten program jest wyjątkowy mówi Małgorzata Kosielska, koordynator z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego nr 4 w Łodzi:

„Realizacja Projektu spotkała się z ogromnym zainteresowaniem i zaangażowaniem uczestników, a wykonywanie kartek przyniosło im wiele radości i satysfakcji. W czasie pracy nad kartkami do bliskich, myśli małych pacjentów przeniosły się daleko poza szpitalne mury i sprawiły, że choć przez chwilę, dzieci poczuły, że czeka na nie inny niż szpitalny świat i że warto walczyć o zdrowie, żeby wyjść i spotkać ukochane osoby. Kartki wykonane przez dzieci adresowane były do członków rodzin, przyjaciół, kolegów, a nawet do ukochanego, wytęsknionego zwierzaka…”

SKONTAKTUJ SIĘ Z KOORDYNATOREM PROGRAMU:

Katarzyna Gondek- Wieczorek
e-mail: kartka@fundacjarosa.pl

Kartka ze szpitala - zgłoszenie uczestnictwa