Kartka ze szpitala

Od października 2012 Fundacja Rosa realizuje ogólnopolski program Kartka ze szpitala, polegający na organizowaniu zajęć plastycznych dla chorych maluchów.

Najmłodsi pacjenci pod opieką pedagoga wykonują według własnego pomysłu kartki metodą cardmakingu i scrapbookingu, w których redagują pozdrowienia, opisują swoje przeżycia. Tak przygotowane kartki adresują do bliskich. Celem warsztatów plastycznych jest złagodzenie stresu małych pacjentów i wzmocnienie więzi dzieci z najbliższymi, a także rozwijanie kreatywności i wrażliwości estetycznej, co wyzwala pozytywne emocje.

Fundacja Rosa przekazuje chętnym placówkom – w formie darowizny – materiały pedagogiczne i plastyczne, przybory biurowe, a także koperty i znaczki pocztowe.

W 2012 r. wysłaliśmy zestawy do 12 szpitali w Polsce, wśród których znaleźli się reprezentanci następujących miast: Katowice, Zabrze, Poznań, Warszawa, Łódź, Bolesławiec i Wrocław. W lutym 2013 r. ruszyła druga edycja projektu, w ramach której kartki powstawały w kolejnych 15 szpitalach dziecięcych: w Dziekanowie Leśnym, Jastrzębiu Zdroju, Szczecinie, Olsztynie, Wrocławiu, Białymstoku, Kielcach, Bolesławcu i Świeciu.

Trzecia edycja, trwająca od czerwca do września 2013 roku, to kolejne 11 placówek, m.in w Warszawie, Olsztynie, Oławie, Chrząstawicach, Rymanowie Zdroju, Zabrzu, Płocku, Istebnej i Rabce Zdroju.

W IV edycji programu zestawy materiałów plastyczno-biurowych otrzymali mali pacjenci szpitali m.in. w Słupsku, Bydgoszczy, Tarnowie, Wałbrzychu, Katowicach, Poznaniu, Trzebnicy, Płocku czy Oławie.

Podczas V edycji wysłaliśmy zestawy z materiałami do kolejnych 10 placówek.

Wyjątkowa była VI odsłona programu. Latem 2014 roku we współpracy z Muzeum Powstania Warszawskiego zorganizowaliśmy specjalną edycję projektu – Kartka dla Powstańca. Od 1 sierpnia do 2 października (okres trwania Powstania Warszawskiego) dzieci z 31 szpitali z całej Polski wykonywały patriotyczne prace, wyrażając w ten sposób wdzięczność za heroizm i bohaterską postawę Powstańców. Akcja zakończyła się ogromnym sukcesem - w dwa miesiące mali pacjenci stworzyli ponad 3600 pocztówek, dając Powstańcom wiele powodów do wzruszenia.

Podczas trwania każdej edycji organizujemy zabawy i konkursy. Dzieci pisały listy do Św. Mikołaja i niektóre życzenia się spełniły. A nie były banalne! Była gitara basowa, fotel wiszący czy piłka Euro2012. Potem powstawały Kartki z okazji Dnia Babci i Dziadka, Walentynek, Wielkanocy czy wreszcie dla Pań Pielęgniarek. Nie zabrakło ciepłych słów nawet dla tych, którzy musieli rozliczyć swój PIT. Kartki zawierające podziękowania, pozdrowienia czy koniczynkę na szczęście miały umilić podatnikom ten przykry obowiązek. Oni zaś głosowali na swoją ulubioną kartkę, a autor tej, która uzyskała najwięcej głosów, otrzymał i’Pada mini.

Dlaczego Kartka ze szpitala jest wyjątkowym projektem? Według Małgorzaty Kosielskiej, koordynatora z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego nr 4 w Łodzi:

„Realizacja Projektu spotkała się z ogromnym zainteresowaniem i zaangażowaniem uczestników, a wykonywanie kartek przyniosło im wiele radości i satysfakcji. W czasie pracy nad kartkami do bliskich, myśli małych pacjentów przeniosły się daleko poza szpitalne mury i sprawiły, że choć przez chwilę, dzieci poczuły, że czeka na nie inny niż szpitalny świat i że warto walczyć o zdrowie, żeby wyjść i spotkać ukochane osoby. Kartki wykonane przez dzieci adresowane były do członków rodzin, przyjaciół, kolegów, a nawet do ukochanego, wytęsknionego zwierzaka…”

Warto się z nami bawić, aby pobyt w szpitalu nie był czasem przykrym i nudnym. Zapraszamy kolejne szpitale do współpracy!

SKONTAKTUJ SIĘ Z KOORDYNATOREM PROGRAMU:

Katarzyna Gondek-Wieczorek
e-mail: kartka@fundacjarosa.pl

PLIKI DO POBRANIA

Kartka ze szpitala - zgłoszenie uczestnictwa
Zezwolenie na rozpowszechnianie wizerunku
Formularz sprawozdania