Poznaj laureatów Nagrody BohaterONy 2021

Poznaj laureatów Nagrody BohaterONy 2021 Znamy zwycięzców III edycji Nagrody BohaterONy 2021 im. Powstańców Warszawskich – statuetki przyznane zostały za projekty promujące historię Polski XX wieku, realizowane w 2020 i 2021 roku. Decyzją Kapituły Nagrody i internautów wyróżniono 28 osób, firm, instytucji i organizacji w 7 kategoriach: dziennikarz, firma, instytucja, nauczyciel, osoba publiczna, organizacja non profit i pasjonat. Organizatorzy przyznali również Nagrodę Specjalną – jako wyraz uznania zasług za działalność naukową, publicystyczną oraz filmową – otrzymał prof. nadzw. dr hab. Zbigniew Wawer, dyrektor Muzeum Łazienki Królewskie w Warszawie.

Nagroda BohaterONy 2021 im. Powstańców Warszawskich została ustanowiona przez organizatorów kampanii BohaterON w celu wyróżnienia tych, których aktywność w szczególny sposób promowała wiedzę o historii Polski z lat 1918–1989 oraz edukację historyczno-patriotyczną. Nagrody przyznano już po raz trzeci.

Spośród zgłoszeń Komitet Organizacyjny Nagrody wybrał po pięciu nominowanych w siedmiu kategoriach: dziennikarz, firma, instytucja, nauczyciel, organizacja non-profit, osoba publiczna i pasjonat. O tym, kto zostanie laureatem Złotych, Srebrnych i Brązowych BohaterONów, zdecydowała Kapituła Nagrody pod przewodnictwem prof. Piotra Glińskiego, Wiceprezesa Rady Ministrów, Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu. W Kapitule zasiadają: Powstańcy Warszawscy, przedstawiciele polskiego rządu, historycy, osoby publiczne, oraz ambasadorzy kampanii BohaterON – włącz historię!. Ponadto, na podstawie wyników głosowania internautów w każdej kategorii przyznano Złotego BohaterONa Publiczności.

LAUREACI NAGRODY BOHATERONY 2021 IM. POWSTAŃCÓW WARSZAWSKICH

KATEGORIA „INSTYTUCJA”:

Złoty BohaterON: Narodowe Centrum Kultury Srebrny BohaterON: Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych Brązowy BohaterON: Biuro Programu ,,Niepodległa” Złoty BohaterON Publiczności: Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych

KATEGORIA „ORGANIZACJA NON-PROFIT”:

Złoty BohaterON: Stowarzyszenie Monopol Warszawski – Dom Wsparcia dla Powstańców Warszawskich Srebrny BohaterON: Fundacja Ośrodka Karta Brązowy BohaterON: Stowarzyszenie Grupa Rekonstrukcji Historycznej GRYF Złoty BohaterON Publiczności: Stowarzyszenie Monopol Warszawski – Dom Wsparcia dla Powstańców Warszawskich

KATEGORIA „FIRMA”:

Złoty BohaterON: Good Games Srebrny BohaterON: Galapagos Films Brązowy BohaterON: PL.2012+ Złoty BohaterON Publiczności: Good Games

KATEGORIA „NAUCZYCIEL”:

Złoty BohaterON: Patrycja Michalik, Szkoła Podstawowa nr 2 im. k. S. Wyszyńskiego Prymasa Tysiąclecia w Nakle nad Notecią Srebrny BohaterON: Tomasz Banaszkiewicz, Zespół Szkół Plastycznych im. C.K. Norwida w Lublinie Brązowy BohaterON: Szymon Wiśniewski, Zespół Szkół nr 2 w Golubiu-Dobrzyniu Złoty BohaterON Publiczności: Patrycja Michalik, Szkoła Podstawowa nr 2 im. k. S. Wyszyńskiego Prymasa Tysiąclecia w Nakle nad Notecią

KATEGORIA „OSOBA PUBLICZNA”:

Złoty BohaterON: Maria Stachurska Srebrny BohaterON: Ida Nowakowska-Herndon Brązowy BohaterON: Małgorzata Czerwińska-Buczek Złoty BohaterON Publiczności: Ida Nowakowska-Herndon

KATEGORIA „DZIENNIKARZ”:

Złoty BohaterON: Redakcja portalu dzieje.pl Srebrny BohaterON: Tomasz Grzywaczewski Brązowy BohaterON: Redakcja Tygodnika Solidarność Złoty BohaterON Publiczności: Tomasz Grzywaczewski

KATEGORIA „PASJONAT”:

Złoty BohaterON: Dorota Bartoszewicz Srebrny BohaterON: Warszawska Orkiestra Sentymentalna Brązowy BohaterON: Andrzej Matowski (II Wojna Światowa w Kolorze) Złoty BohaterON Publiczności: Dorota Bartoszewicz

NAGRODA SPECJALNA BOHATERONY 2021 IM. POWSTAŃCÓW WARSZAWSKICH

Komitet Organizacyjny Nagrody postanowił przyznać jeszcze jedno wyróżnienie. Nagrodę Specjalną – Złotego BohaterONa jako wyraz uznania zasług za rzetelne, wnikliwe, ciekawe, a przede wszystkim pełne pasji opowiadanie historii Polski XX wieku w szczególności historii wojskowości, Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, umundurowania oraz znaków polskich jednostek z okresu II wojny światowej.

Za działalność naukową, publicystyczną oraz filmową realizowaną na najwyższym poziomie, dzięki której kolejne pokolenia mogą poznawać i zrozumieć naszą historię – otrzymał prof. Zbigniew Wawer – dyrektor Muzeum Łazienki Królewskie w Warszawie. Nagrodę Specjalną wręczył prof. Piotr Gliński, Wiceprezes Rady Ministrów, Minister Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu.